In Deventer, een stad doordrenkt met geschiedenis, vervagen langzaam de levende herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Uit recente statistieken blijkt dat van de inwoners die voor 1945 geboren zijn, nog 4972 mensen de historische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Van deze groep zijn er 792 die in 1940 ten minste vijf jaar oud waren bij het begin van de oorlog en mogelijk nog persoonlijke herinneringen koesteren aan die turbulente tijd.
Volgens de meest recente landelijke bevolkingsprognose van het CBS wordt het aantal oorlogsgetuigen in Deventer snel dunner gezaaid. Hoewel specifieke cijfers voor Deventer ontbreken, wijzen nationale gegevens erop dat over vijf jaar slechts een half miljoen Nederlanders van voor 1945 in leven zullen zijn. Bij de viering van honderd jaar bevrijding zullen dit er naar schatting nog zo'n 11.000 zijn, waaronder een handvol uit Deventer.
De afname van oorlogsgetuigen in Deventer raakt niet alleen de individuen zelf, maar ook de rijke geschiedenis van de stad. Met het wegvallen van levende getuigen, vervagen ook de directe connecties met de verhalen en ervaringen uit die tijd. De uitdaging om deze erfgoed over te dragen aan toekomstige generaties wordt steeds groter.
Terwijl Deventer zich voorbereidt op de viering van 80 jaar bevrijding, staat de stad ook voor de taak om de herinneringen en ervaringen van oorlogsgetuigen te behouden en te eren. De lokale gemeenschap erkent het belang van het bewaren van deze waardevolle verhalen voor de toekomstige generaties.