Stichting IJssellandschap: Een Duurzame Visie op Toekomstige Ontwikkelingen rond Deventer

31 mrt , 6:02 Nieuws
image 1 66c472de9d9c0

Woningbouw en Natuurbescherming

Stichting IJssellandschap, een grootgrondbezitter met meer dan 4.000 hectare grond rond Deventer, staat voor grote uitdagingen in het kader van woningbouw en natuurbescherming. Terwijl de stad behoefte heeft aan uitbreiding, blijft IJssellandschap vastberaden om haar prioritair doel te handhaven: het beschermen van natuurrijk, agrarisch cultuurlandschap.

Behoud van Natuurlijk Erfgoed

Directeur Judith Snepvangers benadrukt dat de voormalige voorgangers van IJssellandschap al ruim 758 jaar geleden geconfronteerd werden met soortgelijke uitdagingen. Ondanks de druk om terreinen voor woningbouw vrij te maken, blijft IJssellandschap standvastig in haar missie om de natuur te behouden en stadsbewoners te voorzien van rustgevende groene oases.

Verduurzaming van Landbouw

Met een focus op duurzame landbouw wil IJssellandschap haar ecologische impact versterken. Door de aankoop van landbouwpercelen krijgen boeren meer ruimte voor vee, waardoor de mest efficiënter verdeeld kan worden over uitgestrekte gebieden, wat gunstig is voor de natuur. Hoewel deze transitie naar duurzame praktijken de inkomsten uit landbouwpacht kan verminderen, onderzoekt de organisatie nieuwe inkomstenbronnen zoals zorgboerderijen en biobased bouwmaterialen.

Bijdrage aan Energietransitie

In haar visie voor de toekomst ziet IJssellandschap een rol weggelegd in de energietransitie. Ondanks terughoudendheid ten opzichte van zonneparken op landbouwgrond, verkent de organisatie mogelijkheden voor mestvergisting als duurzame energiebron. Windenergie wordt echter uitgesloten, aangezien windturbines niet passen in het karakteristieke landschap van IJssellandschap.