In een recente ontwikkeling maken Deventer en Hengelo zich grote zorgen over de mogelijke toename van het transport van gevaarlijke stoffen per spoor. Deze 'giftreinen', zoals ze genoemd worden, vormen een bron van bezorgdheid vanwege de veiligheid in geval van ongelukken. Daarnaast stellen beide gemeenten dat het bouwen van huizen langs het spoor bemoeilijkt wordt, wat dreigt te leiden tot vertraging in bouwprojecten.
De gemeenten Deventer en Hengelo, namens Oost-Nederland, zijn een strijd aangegaan met het Rijk om geen verruiming toe te staan van het transport van gevaarlijke stoffen per spoor. Onder de noemer 'giftreinen' rijden deze treinen door sterk bevolkte steden, waaronder Deventer en Hengelo.
Al enkele jaren zijn er maximale limieten vastgesteld om overlast, zorgen en risico's met betrekking tot dit vervoer te beperken. Echter, in de praktijk worden deze grenzen herhaaldelijk overschreden, terwijl de handhaving door het Rijk onvoldoende is. Dit leidt tot grote ergernis van de gemeenten, vooral omdat het spoor dwars door hun steden loopt.
De toekomstplannen van het Rijk omtrent goederenvervoer zorgen voor verdere onrust bij de gemeentebesturen. De wethouders Marcel Elferink (Deventer) en Hanneke Steen (Hengelo) hebben vorige week hun bezwaren geuit in politiek Den Haag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft eerder dit jaar ook al alarm geslagen bij het Rijk.
Een van de kwesties betreft de bouw langs het spoor. Op dit moment gelden er al strikte vereisten voor bouwprojecten langs routes met intense goederentransporten. Als de normen komen te vervallen, zullen strenge eisen voor bouwconstructies langs het spoor overal van kracht worden, wat het bouwen aanzienlijk bemoeilijkt.
De zorgen worden vandaag gedeeld met een delegatie van de Tweede Kamer, die het voorstel van het kabinet zal bespreken. Deventer en Hengelo zijn niet alleen in hun standpunt; steden zoals Apeldoorn en Zutphen steunen het pleidooi. De gemeenten benadrukken dat er actie moet worden ondernomen, gezien de dringende behoefte aan veiligheid en planning rondom het vervoer van gevaarlijke stoffen via spoorlijnen.