Recent onderzoek naar de isolatie van woningen in Deventer heeft alarmerende resultaten aan het licht gebracht, waarbij één op de drie woningen in de stad slecht geïsoleerd blijkt te zijn. De gegevens, afkomstig van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO, tonen aan dat bijna 11.000 huizen onvoldoende isolatie hebben.
Vooral huurders van woningen in de vrije sector worden geconfronteerd met slechte isolatie, waarbij één op de drie gevallen tekortschiet. Voor corporatiewoningen geldt dat één op de vier woningen slecht geïsoleerd is, terwijl bij koopwoningen ook één op de drie niet voldoet aan de isolatiestandaarden.
Uit het onderzoek blijkt dat slechts één op de zeven huizen in Deventer goed geïsoleerd is, terwijl de overige woningen als 'redelijk' worden geclassificeerd. Opvallend is dat met name bewoners van corporatiewoningen relatief vaak profiteren van goede isolatie, waar één op de zeven woningen voldoet aan de normen. Voor koopwoningen geldt dat slechts één op de acht als goed geïsoleerd wordt beschouwd.
De analyse richt zich voornamelijk op buitenmuurisolatie, aangezien dit de meest bekende vorm van isolatie is. De kwaliteit van isolatie wordt gebaseerd op het energielabel van de woningen. Huizen van bouwjaar 2013 en later worden over het algemeen als goed geïsoleerd beschouwd, terwijl woningen tussen 1992 en 2013 meestal een redelijke isolatie hebben. Het onderzoek houdt geen rekening met oudere woningen zonder energielabel, wat ongeveer een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad uitmaakt.
Uit de verstrekte subsidies blijkt dat eigenaren van woningen weinig investeren in gevelisolatie. In Deventer is het afgelopen jaar slechts 13.210 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie, wat overeenkomt met 147 geïsoleerde gevels. De RVO heeft in datzelfde jaar 143.257 euro aan subsidie uitgekeerd.
De lage populariteit van gevelisolatie kan worden toegeschreven aan de vereiste omgevingsvergunning en de kosten die ermee gepaard gaan. Huiseigenaars hebben toestemming nodig voor deze ingreep, aangezien het de uitstraling van de woning kan veranderen. Bovendien kunnen vergunningen geweigerd worden voor bijvoorbeeld monumentale panden en beschermde stadsgezichten. De geschatte kosten voor gevelisolatie liggen tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief de beschikbare subsidie.
Ondanks de uitdagingen en kosten die gepaard gaan met gevelisolatie, brengt deze investering aanzienlijke voordelen met zich mee. Huishoudens kunnen jaarlijks tot 530 kubieke meter gas besparen bij een gemiddelde hoekwoning, wat neerkomt op een besparing van circa 750 euro. Ter vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Deventer, ongeacht de isolatie, jaarlijks zo'n 900 kubieke meter gas.
De resultaten van het onderzoek benadrukken de noodzaak voor verbetering in isolatiestandaarden en de mogelijke energiebesparingen voor huiseigenaars in Deventer. Efficiënte isolatie niet alleen bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving, maar ook op de lange termijn financiële voordelen met zich meebrengt.