In Deventer betalen huurders dit jaar gemiddeld 1068 euro aan lokale lasten, wat een stijging van 5 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. Dit bedrag ligt hoger dan in de vijftien gemeenten die het meest op Deventer lijken, waar de doorsnee huurder 1022 euro kwijt is.
In vergelijking met andere gemeenten is de stijging van lokale lasten voor huurders in Deventer relatief hoog. In sommige vergelijkbare gemeenten stijgen de lasten zelfs harder dan in Deventer, terwijl in andere gemeenten de stijging minder significant is.
Voor huiseigenaren in Deventer bedragen de lokale lasten dit jaar 1736 euro, wat meer is dan de doorsnee huiseigenaar in vergelijkbare gemeenten betaalt. De stijging van lokale lasten voor huiseigenaren is ook 5 procent, wat als relatief hoog wordt beschouwd.
De discussies over lokale lasten worden verder aangescherpt door de financiële uitdagingen waar gemeenten mee te maken hebben. Met een totale korting van meer dan twee miljard euro op hun inkomsten van het rijk, worden gemeenten gedwongen belastingen te verhogen en financiële tekorten aan te pakken.
Belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en de ANWB maken zich zorgen over de impact van belastingverhogingen op hun achterban, met als gevolg toenemende parkeertarieven. Zij pleiten voor ingrijpen vanuit Den Haag om te voorkomen dat burgers de dupe worden van landelijke politieke keuzes.
Naast lokale lasten wordt ook de kostprijs van essentiële documenten zoals een paspoort, identiteitskaart en rijbewijs belicht in dit onderzoek. De tarieven van deze documenten in Deventer zijn gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.
De stijgende lokale lasten in Deventer leggen een extra financiële druk op huurders en huiseigenaren, terwijl gemeenten worstelen met toenemende financiële uitdagingen. De roep om ingrijpen vanuit de landelijke overheid wordt luider, in een poging om de financiële balans voor burgers te behouden.