Kan AI borstkankeroperaties overbodig maken?

10 feb , 8:07 Nieuws
image 1 66c472de9d9c0

Kan AI borstkankeroperaties overbodig maken?

Veel vrouwen met borstkanker maken het mee: de chemotherapie slaat aan, de tumor slinkt of verdwijnt zelfs. Toch is dan nog een operatie nodig om zeker te weten of de kanker weg is. Maar kan dat ook anders met behulp van AI? Dit vraagstuk wordt onderzocht door onderzoekers en oncologen van het Deventer Ziekenhuis.

De rol van AI in de behandeling van borstkanker

Een team bestaande uit Iris van der Loo, Nadine Snoeijink en Alex Imholz van het Deventer Ziekenhuis bekijkt MRI-scans van borstkankerpatiënten. Deze scans, samen met gegevens van patiënten van de afgelopen vijftien jaar, worden ingezet voor het ontwikkelen van een AI-model dat mogelijk kan helpen bij het evalueren van de effectiviteit van de behandeling zonder de noodzaak van een operatie.

Door AI in te zetten, hopen de onderzoekers en oncologen te komen tot een methode die het in sommige gevallen overbodig maakt om een operatie te ondergaan na een succesvolle chemotherapie.

De impact van AI-onderzoek

De uitkomsten van dit onderzoek hebben het potentieel om het behandelproces van borstkankerpatiënten aanzienlijk te verbeteren door een meer gepersonaliseerde en minder invasieve aanpak. De ontwikkeling van AI-modellen kan de nauwkeurigheid van diagnostiek vergroten en mogelijk onnodige operaties voorkomen.

Door het gebruik van AI kunnen oncologen en patiënten beter geïnformeerde beslissingen nemen over de vervolgstappen in de behandeling, met als uiteindelijk doel een effectievere en minder belastende zorg voor borstkankerpatiënten.