Elektrische auto's opladen bij openbare laadpalen in Deventer is momenteel gemiddeld 50,3 cent per kilowattuur. Dit tarief is 7 procent hoger dan in september, volgens cijfers van LaadpasTop10. De stijging wordt deels veroorzaakt door het betalen van energiebelasting sinds 1 januari bij het opladen van stekkerauto's.
De stijging van oplaadtarieven geldt niet alleen voor Deventer, maar voor heel Nederland. Het duurdere opladen op straat heeft zelfs uitschieters tot wel 26 procent. Naast de hogere laadkosten zijn er ook andere financiële tegenvallers voor stekkerauto-eigenaars, zoals het betalen van motorrijtuigenbelasting en het wegvallen van aanschafsubsidies, wat elektrisch rijden per kilometer duurder maakt dan rijden op benzine.
In het zuiden van Nederland, zoals Brabant en Limburg, dalen de gemiddelde oplaadtarieven. Dit komt door lopende oude aanbestedingen waarbij eigenaren van laadpalen nog de energiebelasting op zich nemen. In en rond Rotterdam zijn de basistarieven dusdanig gedaald dat het wegvallen van de belastingkorting wordt gecompenseerd.
Er bestaan in Deventer laadpalen met en zonder belastingkorting, met tarieven variërend van 33,6 tot 67,0 cent per kilowattuur. Dit veroorzaakt verwarring bij stekkerauto-eigenaars. Volgens onderzoek van Tap Electric en de Vereniging Elektrische Rijders leidt dit tot moeilijk te verklaren prijsverschillen.
Deventer telt momenteel 1079 openbare en semiopenbare laadpunten, een toename van 315 laadpalen ten opzichte van een jaar geleden. Dit is de grootste stijging in minstens vijf jaar tijd. De Vereniging Elektrische Rijders benadrukt de groeiende kloof tussen mensen die thuis kunnen laden en zij die genoodzaakt zijn op straat op te laden, met slechts 1 op de 5 eigenaren van stekkerauto's die afhankelijk zijn van openbare laadpalen.