Het aantal inwoners van Deventer met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties is in twee jaar tijd gedaald, van 13.350 naar 11.640.
Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar één op de zeven inwoners van Deventer een rekening bij de overheid open had staan, wat meer is dan het gemiddelde in Nederland.
De Belastingdienst is van alle overheidsinstanties de grootste schuldeiser in Deventer. 5810 particulieren hebben een belastingschuld, terwijl 5710 personen achterlopen bij het terugbetalen van toeslagen. Daarnaast hebben sommige personen zowel belasting- als toeslagschulden.
Ook andere overheidsinstanties hebben in Deventer burgers met betalingsproblemen. Zo zijn er inwoners met achterstanden bij het CAK vanwege onbetaalde zorgpremies en bij het CJIB door verkeersboetes.
In heel Nederland is het totaal aantal mensen met schulden bij de overheid in twee jaar tijd gedaald, maar er zijn uitzonderingen zoals bij studieschulden en verkeersboetes. Ook in Deventer zien we stijgingen in betalingsachterstanden bij DUO en het CJIB.
Directeur Arjan Vliegenthart van Nibud pleit voor een radicale oplossing om de meest hardnekkige schulden kwijt te schelden, aangezien het bedrag waarvoor mensen in het krijt staan niet afneemt.
De situatie roept op tot maatregelen om de financiële positie van burgers te verbeteren, vooral voor degenen die moeite hebben om hun achterstanden in te lopen.